Brödlimpor, goda sådana

Okej, jag gjorde bröd igår och jag ska förklara hur jag gjorde! Mina bröd, inte för att skryta (hehe, jooo), brukar vara väldigt populära må jag säga. När polare har käkat dem brukar de bli swept away, likaså när jag gett bort dem i present. Min pappa, som hatar fröer och "nyttiga" bröd älskade brödet jag gav mamma när hon fyllde år. (Gav henne en fin påse med två lantbröd, kolakakor och en after eight-kaka, mye populiert)
Okej! Till saken, mina limpor, vad ska vi kalla dem?!

Lajonlimpor, 2 st

Ugn: 225 grader

Jag började med att smula en halv jäst ner i en bunke. Mamma har lärt mig att en halv jäst räcker om man har en halv liter degvätska. Lätt att komma ihåg!
Efter det hällde jag på 5 ½ dl fingervarmt vatten och saltade vattnet med kanske en tsk. Jag hällde i lite sirap och honung, kanske en msk av varje. Som sagt, recept är inte min grej det blir bättre när man kör på känslan istället. (Kan dock skriva det mer receptigt om så önskas!) Lite olivolja åkte också i, runt en msk kanske. Och så lite kardemumma! Blanda väl!
Sen började jag kötta ner vetemjöl, rågsikt och fiberhavregryn och havregryn. Samt solrosfrön, linfrön och sesamfrön och några gröna frön som Erik har köpt som jag inte vet vad heter.
Jag personligen tycker det är bäst när degen är lite kletig. För mycket mjöl är lika med kompakt äckligt bröd. Så efter egna personliga doseringar och blandning med elvisp+degkrokar så häller jag på lite vetemjöl och täcker med en bakduk och låter jäsa i kanske 1 ½ timme. Sen smörjer jag två brödformar med margarin, bakar ut bröden, lägger dem i formarna, täcker över och låter jäsa en bra stund till! Jäsning är viktigt, ingen brådska med det!
Sen sätter jag in bröden i mitten av ugnen och där får de stå tills de är klara! Färgen kan vara en viktig faktor att hålla reda på i denna process. Och så kan man höra när ett bröd är färdigt genom att knacka på det, true story. Att sticka ner något i dem för att kontrollera att degigheten är under kontroll är också att föredra om man inte litar på sin bröd=färdigt-förmåga.

Låt bröden svalna utan bakduk för då blir skorpan lite hårdare= skitgott!

Gör ni rätt kan det bli såhär!


Jag gillar när man ser att bröden är hemmagjorda så jag brukar inte satsa på att forma perfekta bröd. De ser mer "roots" ut som Prins Erik säger. Förresten munchade jag loss på dem igår. Nybakt bröd med smör och honung är shagadelic i munnen. Speciellt kantbiten...


Kommentarer
Postat av: Mats

Hej!



Den där skulle jag inte säga nej till!

Ser delicious ut :)

2011-02-03 @ 15:12:09
Postat av: Danila

kul att du är med lottar ut vinnaren på söndag lycka till :)

2011-02-03 @ 15:27:55
URL: http://danila.blogg.se/
Postat av: Mats

Går limporna att beställa här i bloggen?



Ha det bra!! :)

2011-02-03 @ 15:32:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0